Biografija

 

oliver_bio

Advokat Oliver Injac je rođen 1969. godine u Boru, od oca Boška (Drvar, zapadna Bosna) i majke Mirjane (Knjaževac, istočna Srbija).

Budući da potiče iz delom inženjerske porodice (u čijoj su biblioteci, doduše, dominirali istoriografski naslovi), bio je u značajnoj meri predodređen da studira tehniku, ali je nakon jednog prelistavanja udžbenika prof. dr Obrada Stanojevića ’’Rimsko pravo’’ osetio duh i moć drevnog Rima, pravničku genijalnost Rimljana i uzvišenost njihovih, skoro tri hiljade godina starih principa pravde i prava, čvrsto odlučivši da se posveti boginji pravde Justiciji (što je nekoliko godina kasnije, sa prosečnom ocenom studija 8,63, položenim pravosudnim ispitom i upisanim poslediplomskim studijama, i ostvario).

Pripadnik je besedničkog talasa koji zapljuskuje beogradski Pravni fakultet i širu srpsku kulturnu i akademsku javnost `90. godina XX veka.

Tako, na II, obnovljenom takmičenju u besedništvu na tom fakultetu 5. maja 1994. godine svojom parodijom na besedništvo “Ja, Rade Vampir” osvaja ravnopravno prvo mesto u disciplini slobodne teme i nagradu advokatske komore Srbije. Na istom takmičenju naredne godine za autorsku besedu “Diplomatska metoda korak po korak” dobija specijalnu nagradu žirija “za višestruko učešće na takmičenju u besedništvu i za veliki doprinos Fakultetu u ostvarivanju njegovih obrazovnih i naučnih dostignuća”. Član je žirija na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu u Nišu 1999. i 2005. godine,a na Pravnom fakultetu u Banjaluci i na Gradskom takmičenju srednih škola Prokuplja 2019.godine. Godine 2005. je jedan od darodavaca svih takmičara na ovom nadmetanju na beogradskom Pravnom fakultetu, a nekoliko godina ranije isto i na Pravnom fakultetu u Nišu, kada je bio poklonodavac i studentu sa najlepšom besedom na duhovne teme. Zapažene nastupe ima i na Festivalu besedništva Sirmium lux verbi – svetlost reči u Sremskoj Mitrovici 1994, 1995. i 2001. godine. Na ovom festivalu je 2001. član Besedničkog sudskog veća. Iste godine je demonstrator pri Maloj školi retorike u okviru Raških duhovnih svečanosti. Sopstvenim monodramskim performansom Besede kroz vekove nastupa u Soko Banji i Leskovcu kao i u Ahenu i Sindelfingenu kraj Štutgarta (Nemačka) a u Parizu drži, pred predstavnicima našeg diplomatsko-konzularnog kora, kulturno-obrazovnog života i poslovnog sveta kao i brojnim prisutnim građanima Svetosavsku besedu. Svojim shvatanjem retorike privlači pažnju domaće i inostrane štampe, RTV-stanica i drugih elektronskih medija.

Pored retorike bavi se poezijom, publicistikom i naravno, pravom. Sarađivao je, između ostalih, sa ’’Politikom’’ (feljton Velike advokatske odbrane u 42 nastavka), ’’Braničem’’, ’’Studentom’’, ’’Našom borbom’’ (video izdanje na NTV Studio B), ’’Lokalnom samoupravom’’ i ’’Književnim novinama’’ iz Beograda, magazinom ’’Justicija’’ iz Podgorice (kao urednik rubrike Sudsko besjedništvo), zatim sa TV5 (kao autor serije Besede), NTV (serija Retorika) i ’’Narodnim novinama’’ iz Niša (kao glavni i odgovorni urednik posebnih izdanja gde je objavio feljton Iz istorije sudskog besedništva), časopisom za književnost, umetnost, nauku i kulturu ’’Raška’’ i frankfurtskim ’’Vestima’’ (u oblastima feljtonistike i marketinga). U okviru međunarodnog projekta “Podizanje nivoa protoka informacija i komunikacije između pograničnih regiona” (Evropska agencija za rekonstrukciju, Ministarstvo za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Srbije, opštine Palilula i Svoge) bio je glavni i odgovorni urednik časopisa ’’Evrobalkan’’.

Njegova prva knjiga ’’U carstvu blage reči – duhovno besedništvo kroz vekove’’ (izbor najlepših duhovnih beseda) – četiri izdanja (’’Gradina’’, Niš 1998. i ’’Prosveta’’, Niš 2000, 2001. i 2002), predstavljena je u 25 gradova Srbije, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Francuske.
Prvo izdanje ’’Velikih advokatskih odbrana’’ proglašeno je 2004. za Knjigu godine ”Službenog lista Srbije i Crne Gore’’, a predstavljeno je, zajedno sa istoimenim audio kompakt-diskom, u Nišu, Beogradu, Boru, Banjaluci, Herceg Novom, Leskovcu, Budvi, Kotoru, Bijeljini, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu…
biografija2

Nakon prvog izdanja ”Velikih advokatskih odbrana” usledilo je drugo 2007.godine u izdanju ”Službenog glasnika Republike Srbije”, a koji izdavac je izdao 2009. sledeću Oliverovu knjigu -”Jedno omiliticko traganje”, kao nastavak knjige ”U carstvu blage reci – duhovno besedništvo kroz vekove”.
U jesen 2013. advokat Oliver Injac je u saradnji sa niškim advokatom Miroslavom Stankovicem objavio knjigu ”Advokatska citanka – saveti, rokovi, obrasci, izvori”, u izdanju ”Oktoiha” iz Podgorice i ”Štampara Makarija” iz Beograda.

Treće izdanje ’’Velikih advokatskioh odbrana’’ svoju premijeru imalo je na Sajmu knjiga u Beogradu oktobra 2017.godine.

Oliver Injac advokaturu doživljava ne samo kao profesiju vec i kao nacin života.A život je sve oko nas i u nama, bez razlike.Zato su mu podjednako bliski i krivicni i gradanski i upravni predmeti.
Živi u Nišu a kao advokat/pisac radi i nastupa svuda…