Jul 012014
 
  • Glas javnosti, Beograd, 10.4.2007.

Drugo izdanje knjige niškog publiciste Olivera Injca

“Velike advokatske odbrane”

BEOGRADSKA PROMOCIJA

Danas u 11 sati, u Knjižari-galeriji “Glasnik”, Kneza Miloša 6, biće promovisano drugo i dopunjeno izdanje “Velikih advokatskih odbrana” Olivera Injca. O knjizi će govoriti advokati Ilija Radulović, Vitomir Knežević, profesor dr Jovica Trkulja i sam autor

Posle prvog izdanja iz 2004. godine koje je proglašeno knjigom godine u izdavačkoj produkciji Službenog glasnika, niški publicista i pravnik Oliver Injac pripremio je drugo i dopunjeno izdanje svoje knjige “Velike advokatske odbrane” kod istog izdavača.

Knjiga je u prvom izdanju iz dubokih arhivskih i sudskih fioka izvukla i javnosti predstavila 37 do sada uglavnom nepoznatih antologijskih odbrana, besedničkih bravura dr Mihaila Polit Desančića, Veljka Kovačevića, Slobodana Subotića, Vitomira Kneževića, Veljka Guberine, Ilije Radulovića i drugih velikih imena srpske advokature. Oni su, pored ostalih, branili Svetozara Miletića, Dražu Mihailovića, Milovana Đilasa, Pavla Vuisića, Mihaila Đurića i Zorana Đinđića. U drugom dopunjenom izdanju Injac je ponudio čitaocima odbrane sa još šest sudskih procesa, pored ostalih Gavrilu Principu, piscu Ivanu Ivanoviću, kao i odbranu sa takozvanog “Vidovdanskog procesa”. Knjiga je izazvala veliku pažnju javnosti, kako profesionalaca tako i laika i pokazala da su u srpskoj advokaturi postojali vrsni advokati čije su besede bile i nešto više od običnih sudskih odbrana, ali koje su pre ove knjige decenijama nepravedno bile “daleko od javnosti”. Verovatno i zato što su više otkrivale pravo lice onih koji su tužili, a ne onih koji su bili tuženi, smatra autor ove knjige. Oliver Injac je inače pre ove objavio knjigu “U carstvu blage reči” o duhovnom besedništvu kroz vekove, koja je doživela četiri izdanja i promocije ne samo u Srbiji nego i u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj. M. DODEROVIĆ (SINA)